Publicitatea electorala privind alegerile in Parlamentul Romaniei

Dum ,Februarie 22, 2009 - 16:31

In adresa Consiliului Coordonator al Audiovizualului au parvenit solicitari din partea unor radiodifuzori aflati sub jurisdictia Republicii Moldova, cu referire la o eventuala plasare in emisie a publicitatii electorale privind alegerile in Parlamentul Romaniei. Codul Electoral prevede acordarea statutului de concurent electoral doar partidelor politice si cetatenilor Republicii Moldova, iar publicitatea electorala si dezbaterile concurentilor electorali in perioada campaniilor electorale se adopta in conformitate cu prevederile art. 40 alin. (1) al Codului Audiovizualului.
La moment, Parlamentul Republicii Moldova nu a adoptat o hotarire prin care ar fi stabilita data alegerilor si, respectiv, Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu a adoptat o conceptie de reflectare a campaniei electorale.
Codul Electoral al Republicii Moldova nr. 1381-XIII din 21.11.1997 si Codul Audiovizualului nr. 260-XVI din 27.07.2006, prin notiune nu reglementeaza reflectarea de catre radiodifuzorii aflati sub jurisdictia Republicii Moldova a campaniilor electorale din alte state, prevederile acestora referindu-se exclusiv la perioada campaniei electorale din Republica Moldova.
In conformitate cu cele expuse mai sus, Consiliul Coordonator al Audiovizualului recomanda tuturor radiodifuzorilor aflati sub jurisdictia Republicii Moldova sa se abtina de la plasarea in emisie a publicitatii electorale si agitatiei electorale care nu se refera la campania electorala din Republica Moldova, fapt care ar putea fi calificat drept un amestec in treburile interne ale altui stat.

Biroul de presa al Consiliului Coordonator al Audiovizualului