Raportul de monitorizare a emisiunilor posturilor de radio cu privire la calitatea limbii române

Lun ,Decembrie 23, 2013 - 00:00

În cadrul conferinţei de presă de astăzi, 23 decembrie 2013, au fost făcute publice rezultatele Raportului de monitorizare a emisiunilor posturilor de radio aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova cu privire la calitatea limbii române. Monitorizarea a fost efectuată în cadrul unui proiect comun între Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Academia de Știinţe a Moldovei de către o echipă de experţi de la Institutul de Filologie:  dr. Ana Vulpe, dr. Galaction Verebceanu, cercetătorul ştiinţific Lidia Vieru şi  coordonatorul de proiect, dr. Inga Druţă.

Au fost monitorizate la capitolul calităţii limbii române 14 posturi de radio: Radio Moldova, Radio Moldova Tineret, Radio Chişinău, Radio Vocea Basarabiei, Radio Noroc, Jurnal FM, Micul Samaritean, Radio Stil, Radio Plai, MUZ FM, Fresh FM, Maestro FM, Hit FM şi Radio Polidisc (Русское Радио). Posturile de radio au fost selectate în funcţie de acoperirea teritoriului naţional şi de ponderea emisiunilor informative şi de divertisment. Au fost urmărite sub aspect lingvistic emisiunile de ştiri, emisiunile de divertisment şi unele emisiuni de tip talk-show. Monitorizarea s-a desfăşurat în luna septembrie şi a vizat modul în care vorbesc profesioniştii din domeniu: prezentatorii de ştiri, reporterii, moderatorii, nu şi persoanele care participă în calitate de invitaţi la emisiuni.

Coordonatorul de proiect, dr. în filologie Inga Druţă, şi-a exprimat regretul pentru faptul că multe greşeli de exprimare (curente în folosirea neîngrijită a limbii române), fiind vehiculate prin intermediul instituţiilor mass-media, sunt perpetuate în rândul publicului. Astfel, asistăm la o întărire a comportamentelor verbale eronate.  Pentru a nu admite perpetuarea unor situaţii similare în audiovizual, se impune identificarea unor pârghii de influenţare a activităţii radiodifuzorilor în vederea responsabilizării lor pentru calitatea limbii române promovate.

Totodată, grupul de experţi a constatat că ediţiile de ştiri sunt cele mai îngrijite sub aspectul calităţii limbii române, emisiunile de divertisment abundă în greşeli de exprimare şi în folosirea neîngrijită a limbii române. În acest sens, fiind recomandate organizarea unor mese rotunde, seminare, ateliere de cultivare a limbii pentru realizatorii de emisiuni cu participarea specialiştilor în domeniu şi consultarea unor lucrări de referinţă în domeniul cultivării limbii.

Monitorizarea posturilor de radio sub aspectul calităţii limbii române a scos în evidenţă probleme comune pentru toate posturile evaluate: pronunţarea şi accentuarea greşită a unor cuvinte; confuziile semantice şi neadecvările contextuale; diverse dezacorduri gramaticale şi forme eronate; calcurile după limba rusă; excesul de oralitate şi de forme familiare/regionale etc.

Echipa de experţi îşi exprimă încrederea că persoanele implicate în producţia audiovizuală îşi vor asuma responsabilitatea ce le revine şi vor depune toate eforturile pentru a oferi un produs de calitate şi sub aspectul lingvistic. 

Găsiți pe site-ul CCA tabelele cu greșelile frecvente.

 

Serviciul comunicare şi relaţii cu publicul