ÎN ATENȚIA RADIODIFUZORILOR AFLAȚI SUB JURISDICȚIA REPUBLICII MOLDOVA!

Vin ,August 24, 2018 - 16:07

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a anunțat cod portocaliu de rujeolă, ceea ce impune la nivel național întreprinderea unor măsuri de fortificare și prevenire a extinderii unor noi focare de rujeolă, dar și prevenirea unei epidemii.

În acest sens, în adresa Consiliului Coordonator al Audiovizualului a parvenit demersul UNICEF Moldova, care prezintă o serie de mesaje-cheie menite să informeze publicul larg despre riscurile rujeolei și să încurajeze părinții să ia măsuri de protecție pentru a preveni infectarea copiilor cu acest virus extrem de contagios.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului susține Campania de informare  a populației privind riscul de îmbolnăvire prin rujeolă și alte infecții prevenibile prin vaccinări, precum și importanța vaccinării, și recomandă radiodifuzorilor aflați sub jurisdicția Republicii Moldova mediatizarea, în buletinele de știri, reportaje, emisiuni tematice, interviuri cu experții, a mesajelor-cheie pentru a contracara răspândirea focarelor și infecției de rujeolă pe teritoriul Republicii Moldova:

„Mesajul 1: Protejați-vă de rujeola în timp ce călătoriți!

În ajunul sărbătorilor, când mai multe familii vor călători, toți părinții trebuie să fie conștienți de riscurile grave pentru sănătatea copiilor nevaccinați. În Europa s-au înregistrat peste 41.000 de cazuri în primele șase luni ale anului. Ucraina a fost cea mai afectată, cu circa 23.000 de cazuri. Cele mai multe decese au fost raportate în Serbia, unde au murit 14 persoane. În România sunt raportate 200 de cazuri noi în fiecare săptămână. Persoanele care călătoresc în Europa în această vară, în special pe malul mării, pentru festivaluri sau în alte locuri aglomerate, sunt cele mai expuse riscului. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) vă protejează de acest risc.

Mesajul 2: Cum să te asiguri că familia ta este în siguranță?

Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă – de 6 ori mai contagioasă decât gripa. Rujeola este încă o cauză importantă a decesului în rândul copiilor de vârstă mică la nivel mondial, în ciuda disponibilității unui vaccin sigur și eficient. Ea poate fi prevenită prin vaccinare, ceea ce asigură o protecție de 100% împotriva bolii. Cu toate acestea, în Republica Moldova, 2 din 10 copii din mediul urban nu sunt vaccinați împotriva bolilor infecțioase, iar cel mai mic nivel de acoperire este înregistrat pentru vaccinul ROR (pojar, oreion și rubeolă). Părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei.

Mesajul 3: Sunteți pregătiți pentru anul școlar?

Epidemia rujeolei a atins cote maxime în Europa, cu peste 41.000 de cazuri raportate în primele șase luni ale anului – cu 20% mai mult decât cotele înregistrate în 2011. Cel puțin 37 de persoane au decedat de pe urma unei maladii, care poate fi prevenită prin vaccinare. Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă. Odată cu începerea anului școlar, pe 3 septembrie, mulți copii se pot îmbolnăvi, intrând în contact cu un copil infectat sau nevaccinat. Acțiunile urgente trebuie să fie întreprinse de către toți părinții și îngrijitorii. Protejați-vă copiii cu vaccinul ROR (pojar, oreion și rubeolă).

Mesajul 4: Gândește-te la sănătatea copiilor tăi și a familiei tale!

Renunțarea la vaccinare este motivul pentru care rujeola, o boală extrem de contagioasă, ia amploare în Europa și în Republica Moldova. Organizația Mondială a Sănătății raportează că focarul rujeolic a ucis cel puțin 37 de persoane în regiunea europeană în acest an. Peste 41.000 de copii și adulți au fost infectați în prima jumătate a anului 2018. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate la adolescenți și adulți tineri, cei născuți la începutul mileniului, când temerile antivaccinare au împiedicat vaccinarea copiilor cu MMR. În prezent, în primele trei săptămâni ale lunii august, există 170 de cazuri confirmate de rujeolă înregistrate în Republica Moldova. Boala poate fi prevenită prin vaccinare. Imunizați-vă copiii cu vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă)”.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul