Membrii CCA au avut o întrevedere cu reprezentanți ai Consiliului de Observatori și ai Companiei Publice „Gagauzya Radio Televiz

Joi ,Mai 24, 2018 - 07:44

Membrii CCA au avut, pe data de 22 mai 2018, o întrevedere cu vicepreședintele Consiliului de Observatori al Companiei Publice „Gagauzya Radio Televizionu”, Ivan Terzi, directorul radiodifuzorului public Vitalii Gaidarji, inginer-șef Mihail Karaseni și Natalia Jelezeva, director adjunct al directului executiv al GRT.

În cadrul întâlnirii, delegația din Comrat a abordat mai multe subiecte sensibile pentru  radiodifuzorul public din Găgăuzia, precum prerogativele mari ale Consiliului de Observatori, lipsa jurnaliștilor de limbă română la Companie – din 53 de jurnaliști, doar 1 este cunoscător de limbă română etc. Totodată, reprezentanții de la Comrat au solicitat sprijinul metodologic al Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru a racorda legislația audiovizuală din Găgăuzia atât la standardele internaționale, cât și la cele naționale din Republica Moldova. O problemă stringentă semnalată este refuzul radiodifuzorilor din UTAG de a include în Oferta serviciilor de programe retransmise serviciul de programe al Companiei Publice „Gagauzya Radio Televizionu”, respectiv, mulți operatori de cablu din regiune nu respectă nici legislația găgăuză și nici Codul audiovizualului. Direcția Generală Construcții, Dezvoltarea Infrastructurii și Comunicațiilor a Executivului Găgăuziei continuă să elibereze ilegal licențe de emisie atât pentru difuzarea serviciilor de programe pe cale radioelectrică terestră, cât și pentru retransmisia acestora prin rețelele de televiziune prin cablu. Discuțiile purtate cu cabliștii, din păcate, nu s-au soldat cu rezultate, din cauză că de fiecare dată erau condiționate anume lucruri, precum procurarea unor echipamente speciale, achitarea unor supraplăți etc.

Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoș Vicol, a venit cu inițiativa de a organiza o întâlnire cu distribuitorii de servicii audiovizuale din UTAG pentru a vedea care sunt modalitățile ca aceștia să intre în legalitate, pentru că în prezent în Găgăuzia își desfășoară activitatea ilegală mai multe întreprinderi care utilizează frecvențele terestre și rețelele de cablu, încalcă flagrant deciziile CCA, prevederile Codului audiovizualului, ale Convenției Europene cu privire la Televiziunea Transfrontalieră și alte acte legislative și normative în vigoare pe teritoriul Republicii Moldova.

Membrul CCA, Dorina Curnic, a precizat că o modalitate de recepționare a postului public din autonomia găgăuză pe întreg teritoriul Republicii Moldova ar fi difuzarea serviciului de programe prin Multiplexul A. În acest context este de specificat că Consiliul a acordat, în iulie 2017, un termen de 30 de zile pentru difuzarea în regim de testare a serviciului de programe „TV Găgăuzia” prin Multiplexul A.

Președintele CCA, Dragoș Vicol, a menționat despre obligativitatea radiodifuzorilor de a realiza 8 ore de produs autohton, cel puțin 6 ore în prime-time, dintre care 2 ore în limba de stat, precizând, în acest sens, de susținerea pe care CCA o acordă radiodifuzorului public din Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia. Astfel, la solicitarea postului de televiziune „TV-Găgăuzia” de a oferi suport pentru realizarea a 20% de programe în limba română, a solicitat sprijinul radiodifuzorului public „Moldova-1”, ca, în baza unui acord de colaborare, să pună la dispoziția radiodifuzorului public din UTA Găgăuzia, cel puțin, un buletin de știri în limba română.

De asemenea, președintele s-a referit la seminarele zonale (nord, sud și centru) pe care le desfășoară anual Consiliul, în special la Comrat, și la care participă radiodifuzori și distribuitori din Găgăuzia, dar și instruirile pentru jurnaliști.

Vitalii Gaidarji a mulțumit pentru suportul acordat de CCA și a declarat că, în fond, Compania publică din Găgăuzia realizează cota necesară de produs autohton cu emisiuni proprii. Ar fi binevenit dacă programele în limba română puse la dispoziție de radiodifuzorul public „Moldova-1” ar fi subtitrare în limba rusă, în acest fel fiind mult mai accesibile pentru locuitorii din zonă.

O oportunitate pentru a oferi populației din autonomia găgăuză programe în limba română sunt și emisiunile din arhiva CCA, câștigătoare în concursurile pe care le-a desfășurat Consiliul de-a lungul anilor, multe dintre care sunt realizate în limba găgăuză, cu subtitrare în limba română.

Președintele CCA s-a referit și la deschiderea autorității de reglementare a comunicării audiovizuale din Turcia (RTUK) spre o colaborare atât  cu CCA, cât și cu radiodifuzorul public din Găgăuzia, ceea ce ar contribui la efectuarea unor vizite de studiu, schimb de experiență și bune practici în domeniul comunicării audiovizuale.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul