ȘEDINȚA PUBLICĂ EXTRAORDINARĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 13 NOIEMBRIE 2020

Sâm ,Noiembrie 14, 2020 - 14:34
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit, pe data de 13 noiembrie, în ședință publică extraordinară.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării furnizorilor de servicii media audiovizuale: „Moldova-1”, „Publika TV”, „Prime”, „Primul în Moldova”, „TVR Moldova”, „Canal 2”, „Canal 3”, „TV8”, „NTV Moldova”, „Jurnal TV”, „Pro TV Chișinău”, „BTV”, „RTR Moldova”, „Televiziunea Centrală” și „Radio Moldova” privind mediatizarea, în cadrul serviciilor de programe, a declarațiilor cu referire la marșurile LGBT. Monitorizarea survine urmare a examinării, în cadrul ședinței publice din 10 noiembrie 2020 de către Consiliul Audiovizualului a sesizărilor parvenite din partea Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD” asupra posturilor de televiziune „NTV Moldova” și „Primul în Moldova”, care au difuzat, în cadrul principalelor buletine informative din 03 noiembrie 2020, subiecte care conțin declarațiile lui Igor Dodon ce confirmă că nu va participa la marșurile minorităților sexuale și nu le va admite niciodată, spre deosebire de Maia Sandu, care în ultimii ani a participat la astfel de manifestări.
Astfel, în cadrul dezbaterilor publice, ținând cont de faptul că subiectele monitorizate cu referire la declarațiile din cadrul unui briefing de presă organizat de candidatul independent la funcția de președinte al țării, Igor Dodon, cu privire la marșurile minorităților sexuale sunt foarte sensibile, iar Comunitatea pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD” a sesizat selectiv posturile de televiziune care au mediatizat aceste declarații, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a propus monitorizarea, în regim de urgență, și a altor furnizori de servicii media audiovizuale care au diseminat această informație, propunere acceptată de toți membrii Consiliului.
În consecință, datele monitorizării au atestat că la data de 03 noiembrie 2020, în cadrul principalelor buletine informative, posturile de televiziune „PRO TV Chișinău” și „TV8” au reflectat respectivul subiect. De asemenea, subiectul legat de marșurile LGBT organizate în Chișinău a fost discutat la „TV 8” și în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” din 04 noiembrie 2020, fiind invitat candidatul independent la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (6) lit. b) din Codul serviciilor media audiovizuale, care statuează: În cadrul programelor audiovizuale de știri și de dezbateri, de informare în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie să fie respectate următoarele cerințe: b) evitarea oricăror forme de discriminare”, „PRO TV Chișinău” și „TV8” au fost avertizate public.
Consiliul Audiovizualului a examinat și rezultatele monitorizării postului de televiziune „NTV Moldova” și „Primul în Moldova”, urmare a sesizărilor Comunității „WatchDog.MD”. Astfel, în cazul „NTV Moldova”, petiționarul invocă faptul că la data de 06 noiembrie 2020, în cadrul buletinului informativ de la ora 19:00, furnizorul de servicii media a difuzat un subiect cu titlul „Maia Sandu acuzată de trădare de patrie”, în cadrul căruia ar fi fost încălcate prevederile din Codul serviciilor media audiovizuale. Datele monitorizării însă au atestat că a fost asigurată prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție. În cazul „Primul în Moldova”, petiționarul susține că, la data de 09 noiembrie 2020, furnizorul de servicii media a difuzat, în cadrul buletinului de știri de la 18:00, știrea cu titlul „Se pregătește falsificarea votului?”, în conținutul căreia se remarcă încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale. Rezultatele monitorizării au atestat, și în acest caz, că au fost prezentate principalele puncte de vedere aflate în opoziție.
În cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării postului de radio „Radio Plai”, urmare a contestației dnei O. Stamate, reprezentant cu drept consultativ al concurentului electoral Maia Sandu, care sesizează că în perioada 05-09 noiembrie 2020 mai mulți furnizori de servicii media au difuzat un spot electoral al concurentului electoral Igor Dodon, care conține mesaje denigratoare, calomnioase și care incită la ură, în adresa concurentului electoral Maia Sandu. În cadrul dezbaterilor publice, membrii Consiliului Audiovizualului au declarat că, în conformitate cu prevederile art. 70 alin. (6) din Codul electoral: „Răspunderea pentru conţinutul materialelor electorale publicitare, difuzate sau publicate, o poartă concurentul electoral (...)”. Astfel, Consiliul a respins contestația dnei Stamate.
 Tot în cadrul ședinței publice, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării posturilor de televiziune „Primul în Moldova” și „NTV Moldova”, urmare a sesizărilor IP „Centrul pentru Jurnalism Independent”. Urmare a dezbaterilor publice, Consiliul a respins cele 3 sesizări parvenite de la CJI asupra postului de televiziune „NTV Moldova” și a admis 1 sesizare în cazul  postului de televiziune „Primul în Moldova”, dat fiind faptul că sesizarea CJI cuprinde perioada de raport 16 octombrie – 01 noiembrie 2020, care a fost deja monitorizată de Consiliu și respectiv a fost examinată în cadrul ședinței din 10 noiembrie, fiind aplicate respectivele măsuri.
Consiliul Audiovizualului a aprobat proiectul Statutului și al Efectivului-limită de personal ale Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova, care va fi remis Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media pentru a fi promovat și votat în Parlament.
Luând în considerare faptul că suntem în ajunul zilei tăcerii, iar duminică – turul II de scrutin prezidențial din 15 noiembrie 2020, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a făcut un apel către toți furnizorii de servicii media din Republica Moldova, dar și către toți angajații structurilor media pe dimensiunea audiovizuală: „Fac un îndemn să respectați cu strictețe, mai ales în aceste ultime două zile, Regulamentul cu privire la reflectarea campaniei electorale, să respectați ceea ce v-ați asumat în Declarația privind politica editorială pentru campania electorală depusă la Consiliul Audiovizualului, pe dimensiunea de reflectare etc. Mai mult decât atât, am un îndemn foarte mare în privința respectării tuturor prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale pe dimensiunea electorală, să respectați articolele din Codul electoral care se referă la comportamentul furnizorilor de servicii media audiovizuale, al moderatorilor, al reporterilor și al jurnaliștilor, per ansamblu. Totodată, Vă îndemn să vă conduceți de Codul etic al jurnaliștilor, dar și de alte acte internaționale care statuează asupra politicii editoriale în ziua tăcerii și în ziua desfășurării scrutinului electoral. Sper din tot sufletul că angajații de la  direcția monitorizare, care vor lucra intens în această perioadă, nu vor identifica motive să sesizeze anumite abateri și derogări de la respectivele acte pe care le-am menționat”.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la Rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul