ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 28 APRILIE 2021

Mie ,Aprilie 28, 2021 - 16:18
 Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 28 aprilie, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „RTR Moldova”, urmare a petiției Asociației Obștești „Centrul pentru Jurnalism Independent”, prin care invocă faptul că la 22 februarie 2021, în cadrul buletinului de știri „Vesti Moldova”, în știrea „Media holdingul oligarhului fugar Plahotniuc continuă să folosească ilegal denumirile și logotipurile unor posturi de televiziune rusești”, nu a fost asigurat pluralismul de opinii. Rezultatele monitorizării au atestat că postul de televiziune „RTR Moldova”, la difuzarea respectivei știri, nu a asigurat prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, fapt pentru care a fost sancționat cu avertizare publică.
În cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat și rezultatele monitorizării postului de televiziune „Primul în Moldova”, urmare a petiției Asociației Obștești „Centrul pentru Jurnalism Independent”, care susține că furnizorul de servicii media, în cadrul buletinului informativ al serii, în subiectul „100 de zile de dezamăgire”, ce prezintă reacția reprezentanților PSRM și a liderului formațiunii Igor Dodon pe marginea raportului de 100 de zile de mandat ale președintei Maia Sandu, nu a asigurat principiul imparțialității, echilibrului și liberei formări a opiniilor. Rezultatele monitorizării au atestat că postul de televiziune ,,Primul în Moldova” a comis încălcări de la prevederile art. 13 alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, care statuează: În cadrul programelor audiovizuale de știri și de dezbateri, de informare în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie sa fie respectate următoarele cerințe: Asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”, fapt pentru care a fost avertizat public.
În cadrul dezbaterilor publice, membra Consiliului Audiovizualului, Tatiana Buraga, a îndemnat toți furnizorii de servicii media audiovizuale să promoveze jurnalismul de calitate, menționând, totodată, că furnizorii de servicii media sunt formatori de opinie, ceea ce îi obligă să respecte prevederile legale la realizarea materialelor jurnalistice.
Consiliul Audiovizualului a mai examinat, în cadrul ședinței, o petiție a AO „Centrul pentru Jurnalism Independent”, prin care informează că la 31 martie 2021, postul de televiziune „TV 8” a difuzat producția cinematografică „Lăcomie” (Greed), a cărei conținut includea o serie de secvențe care pot afecta dezvoltarea psihică, fizică, mintală sau morală a minorilor. Datele monitorizării au constatat că la difuzarea filmului, furnizorul de servicii media a încălcat cadrul normativ ce asigură protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, drept urmare, Consiliul Audiovizualului a aplicat amendă în mărime de 10 mii de lei postului de televiziune „TV 8”.
La solicitarea furnizorului de servicii media, Consiliul Audiovizualului a prelungit licența de emisie eliberată Societății Comerciale „JEVISE” SRL pentru postul de televiziune „Agro TV Moldova”, în format: agro-industrial, al cărui serviciu de programe urmează a fi difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii media din țară, pentru o perioadă de nouă ani.
Consiliul Audiovizualului a reperfectat condițiile la autorizațiile de retransmisiune eliberate: „ARAX-IMPEX” SRL, pentru studioul de televiziune prin cablu „Zebra TV”, și „MOLDCELL” SA, pentru studioul de televiziune prin cablu „Moldcell TV”.
În temeiul prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale și a avizelor Ministerului Economiei și Infrastructurii, Consiliul Audiovizualului a anunțat în concurs frecvențele radio: 97,0 MHz – Taraclia, 104,8 MHz – Căușeni, 98,1 MHz – Șoldănești, 97,0 MHz – Nisporeni, 89,8 MHz – Ștefan Vodă, 88,8 MHz – Nisporeni și 106,0 MHz – Florești.
De asemenea, Consiliul Audiovizualului a respins cererea privind suspendarea executării Deciziei CA nr. 14/87 din 19 aprilie 2021, depusă de „Media Content Distribution” SRL, ca fiind neîntemeiată.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la Rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul