ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 19 APRILIE 2021

Lun ,Aprilie 19, 2021 - 13:15
            Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 19 aprilie 2021, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat  petițiile avocatei Alina Palii, reprezentant „TV-Comunicații Grup” SRL, prin care a invocat faptul că, în perioadele 18.01-14.02.2021 și 15-21.02.2021, posturile de televiziune „Prime”, „Accent TV”, „Canal 2”, „Canal 3”, „N 4”, „Canal 5”, „Familia Domashny”, „CTC Mega”, „Primul în Moldova”, „NTV Moldova” și „Exclusiv TV” au comis abateri de la prevederile art. 4 din Codul serviciilor media audiovizuale. În acest sens, furnizorii de servicii media audiovizuale vizați și-au exprimat imposibilitatea prezentării înregistrărilor pentru perioada indicată în sesizări, făcând trimitere la prevederile art. 24 alin. (2) din Codul serviciilor media audiovizuale: „Furnizorul de servicii media trebuie să păstreze o copie a fiecărui program audiovizual inclus în serviciul media audiovizual liniar cel puțin 30 de zile de la data difuzării acestuia”.
În cadrul dezbaterilor publice, președintele Consiliului Audiovizualului, Ala Ursu-Antoci, a declarat că Consiliul Audiovizualului a solicitat Companiei „TV MR MLD” SRL, reprezentantul oficial în Republica Moldova al Companiei Internaționale de Cercetare „The Nielsen Company”, confirmarea veridicității informațiilor prezentate de către reprezentantul „TV-Comunicații Grup” SRL, Alina Palii. Prin urmare, Compania „TV MR MLD” SRL” a comunicat Consiliului Audiovizualului că nu a oferit Alinei Palii informațiile prezentate în petițiile avocatei. În acest sens, membrii Consiliului Audiovizualului au specificat că este regretabil faptul că unii furnizori de servicii media implică Consiliul Audiovizualului în reglările sale de conturi și atrag instituția în jocuri murdare. Drept urmare, petițiile avocatei Alina Palii, reprezentant „TV-Comunicații Grup” SRL, au fost respinse.
La solicitarea furnizorilor de servicii media, Consiliul Audiovizualului a eliberat licență de emisie pentru postul de televiziune „ATV COGUK” și a admis reperfectarea licenței de emisie pentru postul de televiziune „ITV”.
Totodată, președintele Consiliului Audiovizualului, Ala Ursu-Antoci, a solicitat monitorizarea postului de televiziune ,,ITV”, pentru perioada 14-18 aprilie 2021, la capitolul respectării prevederilor art. 19 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale, care prevede dublarea sau subtitrarea filmelor artistice în limba română, opinie împărtășită de toți membrii CA.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la Rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul