ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 10 IULIE 2020

Lun ,Iulie 13, 2020 - 11:53

Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 10 iulie 2020, în ședință publică.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „MBC”, urmare a autosesizării membrei Consiliului Audiovizualului, Lidia Viziru. Astfel, Lidia Viziru a solicitat monitorizarea furnizorului de servicii media „SG MEDIA M1” SRL, fondatoarea postului de televiziune „MBC”, invocând că în cadrul transmisiunii/retransmisiunii serviciului media audiovizual, acesta utilizează un alt semn distinctiv decât cel aprobat de Consiliul Audiovizualului. Datele monitorizării au atestat că postul de televiziune „MBC” a utilizat un alt element de identificare a serviciului media audiovizual decât cel indicat în dosarul funcțional al furnizorului de servicii media „SG MEDIA M1” SRL, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în valoare de 5000 de lei.

Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării furnizorilor de servicii media: „Moldova - 1”, „Media TV”, „TV Drochia”, „TV PRIM”, „TV Elita” și „Televiziunea Centrală”, în perioada 16-22 mai 2020, la capitolul modului de respectare a prevederilor art. 4 alin. (3) și alin. (7) din Codul serviciilor media audiovizuale. Urmare a monitorizării s-a atestat că în perioada de raport, ponderea programelor audiovizuale locale în limba română, transmise de către posturile de televiziune: „Moldova - 1”, „Media TV”, „TV DROCHIA”, „TV Prim”, „TV Elita” a constituit mai mult de 80%, cu excepția postului TV „Televiziunea Centrală”, care a realizat 68,70% programe audiovizuale locale în limba română. Pentru nerespectarea procentajului de programe locale realizate în limba română, „MEDIA RESURSE” SRL, fondatoarea postului de televiziune „Televiziunea Centrală”, a fost avertizată public.

Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării posturilor de televiziune: „Moldova - 1”, „Media TV”, „TV Drochia”, „TV PRIM”, „TV Elita”, „Televiziunea Centrală”, „Prime” și „Publika TV”, în perioada 17 – 18 mai 2020, la capitolul modului de respectare a prevederilor art. 19 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale. În scopul unei analize obiective au fost selectate spre monitorizare două zile consecutive, dintre care o zi lucrătoare și una de weekend. Așadar, urmare a analizei calitative s-a atestat că în perioada de raport 17-18 mai 2020, „Moldova - 1”, „Media TV”, „TV Drochia”, „TV Elita” și „Televiziunea Centrală”, „Prime”, „Publika TV”, au subtitrat filmele artistice și cele documentare în limba română, cu excepția furnizorului de servicii media „Megan - TV” SA, fondatoarea postului de televiziune „TV PRIM”, care nu a asigurat dublarea sau subtitrarea în limba română la difuzarea a 7 filme. Pentru nerespectarea legislației audiovizuale, „Megan - TV” SA a fost avertizată public.

Consiliul Audiovizualului a respins sesizarea dnei Daria Racu împotriva postului de televiziune „TV8” și cererea prealabilă a postului de televiziune „Jurnal TV” de anulare a Deciziei nr. 12/63 Cu privire la examinarea rezultatelor monitorizării postului de televiziune „Jurnal TV”, urmare a autosesizării dlui Dragoș Vicol, președintele Consiliului Audiovizualului, prin care a sancționat cu avertizare.

Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul