ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 07 APRILIE 2021

Mie ,Aprilie 07, 2021 - 17:03
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 07 aprilie 2021, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „DTV”, urmare a autosesizărilor președintei Consiliului Audiovizualului, Ala Ursu-Antoci, și a membrei Tatiana Buraga, care au solicitat monitorizarea furnizorului de servicii media audiovizuale la capitolele respectării elementelor de identificare ale serviciului media audiovizual și a Concepției generale a serviciului de programe. Urmare a monitorizării s-a atestat că postul de televiziune „DTV” a utilizat un alt element de identificare a serviciului media audiovizual decât cel indicat în dosarul funcțional al furnizorului de servicii media, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în mărime de 10 000 de lei. De asemenea, pentru comiterea devierilor de la respectarea Concepției generale a serviciului de programe aprobată de Consiliul Audiovizualului, postului de televiziune ,,DTV” i-a mai fost aplicată o amendă în mărime de 10 000 de lei.
Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării posturilor de televiziune „Primul în Moldova”, „NTV Moldova”, „Canal 2” și „Canal 3”, urmare a autosesizării președintei Consiliului Audiovizualului, Ala Ursu-Antoci, la capitolul respectării prevederilor art. 19 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale, care prevede dublarea sau subtitrarea filmelor artistice în limba română. Rezultatele monitorizării au atestat că furnizorii de servicii media monitorizați nu au comis încălcări de la prevederile legislației audiovizuale.
La solicitarea furnizorilor de servicii media, Consiliul Audiovizualului a reperfectat licențele de emisie pentru „Media Content Distribution” SRL, fondatoarea postului de televiziune „Canal 5”, și „Pleiada Audio” SRL, care a devenit succesorul drepturilor și obligațiilor a „Radio Lider” SRL, fondatoarea postului de radio „Lite FM”.
Consiliul Audiovizualului a desfășurat bilanțul Concursului pentru utilizarea frecvențelor radio disponibile și rămase disponibile: 71,66 MHz – Leova, 88,3 MHz – s. Pănășești (r-nul Strășeni), 98,1 MHz – Șoldănești, 99,1 MHz – Șoldănești, 89,8 MHz – Ștefan Vodă, 91,0 MHz – Dezghingea (UTAG), 105,8 MHz – Congaz (UTAG) și 101,5 MHz – Bălți. La concurs s-au înscris 7 solicitanți, toți pentru extinderea ariei de emisie.
Astfel:
- Pentru utilizarea frecvențelor 71,66 MHz – Leova și 88,3 MHz – s. Pănășești (r-nul Strășen) câștigător a fost desemnat postul de radio „Cultura Divină”;
- Pentru utilizarea frecvenței 99,1 MHz – Șoldănești câștigător a fost desemnat postul de radio „Radio 7/Радио 7”;
- Pentru utilizarea frecvenței 91,0 MHz – Dezghingea (UTAG) câștigător a fost desemnat postul de radio „Bugeac FM”;
- Pentru utilizarea frecvenței 105,8 MHz – Congaz (UTAG) câștigător a fost desemnat postul de radio „Albena”;
- Pentru utilizarea frecvenței 101,5 MHz – Bălți câștigător a fost desemnat postul de radio „Rekord”.
Frecvențele de radio 89,8 MHz – Ștefan Vodă și 98,1 MHz – Șoldănești vor fi scoase repetat în concurs.
Consiliul Audiovizualului, în cadrul ședinței, a examinat și oferit aviz demersului Curții Constituționale prin care solicită opinia Consiliului asupra sesizării privind excepția de neconstituționalitate a art. 66 alin. (7) și art. 84 alin. (13) din Codul serviciilor media audiovizuale.
Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a anunțat concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante de membru al Consiliului de Supraveghere al furnizorului public național de servicii media IP Compania „Teleradio-Moldova”, în cadrul căruia urmează a fi selectați 2 membri ai Consiliului de Supraveghere, reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale, altele decât municipiul Chișinău, pentru un mandat de 6 ani.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la Rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul