ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 04 FEBRUARIE 2021

Joi ,Februarie 04, 2021 - 15:39
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 04 februarie, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „PRO TV CHIȘINĂU”, urmare a petițiilor Asociației Patronale a Radiodifuzorilor din Moldova, prin care invocă faptul că respectivul furnizor de servicii media a comis derogări de la prevederile art. 67 alin. (1) din Codul serviciilor media audiovizuale, care statuează: „Proporția de spoturi publicitare și de spoturi de teleshopping într-un interval de o oră nu poate depăși 20%, respectiv 12 minute ca durată cumulate”. Petiționarul mai susține: „Nerespectarea plasării publicității în programe audiovizuale a unui post TV constituie o acțiune de concurență neloială în raport cu furnizorii serviciilor media aflați sub jurisdicția Republicii Moldova care plasează publicitatea cu respectarea prevederilor legale ce țin de volumul difuzării comunicării comerciale audiovizuale”. Consiliul Audiovizualului a monitorizat, în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (4) lit. a) și art. 83 alin. (3) lit. c) din Cod, postul de televiziune „PRO TV CHIȘINĂU”, prin prisma celor invocate de Asociația Patronală a Radiodifuzorilor din Moldova. Rezultatele monitorizării au atestat că postul de televiziune „PRO TV CHIȘINĂU”, în cadrul serviciului de programe, a difuzat publicitate cu depășirea a 12 minute ca durată cumulată per oră, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în valoare de 5000 de lei.
În cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „NTV Moldova”, urmare a petiției Instituției Private „Centrul pentru Jurnalism Independent”, prin care informează că la data de 10 ianuarie 2021, în intervalul orelor 13:15-23:00 (timp de zece ore în șir), cu excepția minutelor de publicitate și a afișelor promoționale ale altor seriale, postul de televiziune „NTV Moldova” a difuzat o producție rusească în limba rusă, „Dulăul” («ПЁС») cu subtitrare în limba română, conținutul căreia includea o serie de scene de violență fizică și psihică, împușcături, bătăi, aruncare în gol de la înălțime, omucideri, cadavre, sânge, scene cu participarea killerilor/maniacilor, limbaj licențios, care pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor, filmul difuzat fiind însoțit de semnul de avertizare AP (acord parental). Consiliul Audiovizualului, în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (4) lit. a) și art. 83 alin. (3) lit. c) din Codul serviciilor media audiovizuale, a monitorizat postul de televiziune „NTV Moldova” prin prisma celor invocate de IP CJI. Rezultatele monitorizării au atestat că postul de televiziune „NTV Moldova” a difuzat filmul serial de producție ucraineană, „ПЁС” (durata a 10 episoade: 08 ore 40 min.), însoțit de semnul de avertizare AP (acord parental), cu subtitrare în limba română. Conținutul filmului serial include o serie de elemente criminalistice și infracțiuni care sunt depistate de către eroul filmului, un câine. Pelicula cinematografică este un film cu conținut detectiv pe alocuri cu elemente de comedie în care toată acțiunea se conturează în jurul dulăului care vine în susținerea oamenilor legii acordându-le ajutor în acţiunile de căutare a unor persoane bănuite în comiterea unor infracțiuni. Astfel, urmare a monitorizării filmului serial „ПЁС”, difuzat de către postul de televiziune „NTV Moldova”, s-a atestat că conținutul scenelor cu tentă violentă au o durată, frecvență și intensitate minimă. Drept urmare, Consiliul Audiovizualului a respins petiția IP CJI.
Autoritatea de reglementare a domeniului audiovizual a anunțat în concurs mai multe frecvențe radio disponibile și rămase disponibile, precum: 71,66 MHz – Leova, 88,3 MHz – s. Pănășești (r-nul Strășeni), 98,1 MHz – Șoldănești, 99,1 MHz – Șoldănești, 89,8 MHz – Ștefan Vodă, 91,0 MHz – Dezghingea (UTAG) și 105,8 MHz – Congaz (UTAG). De asemenea, în concurs a fost scoasă și frecvența: 101,5 MHz – Bălți, dat fiind faptul că a expirat termenul de valabilitate a licenței de emisie eliberată SC „GERMES-NORD” SRL pentru postul de radio „Radio 7/Радио 7”, care însă nu a depus o cerere de prelungire a licenței de emisie, în conformitate cu art. 26 alin. (1) din Codul serviciilor media audiovizuale.
Consiliul Audiovizualului a prelungit licența de emisie eliberată „DIALOG-PERFORM” SRL pentru postul de radio „Dialog FM”, al cărui serviciu de programe este difuzat pe frecvența: 95,9 MHz – Poteagailovca (Bender), P.A.R. = 30,0 dBW, în format: Generalist, prevăzut de proiectul editorial și Structura serviciului media audiovizual de programe.
Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a reperfectat condițiile la autorizațiile de retransmisiune prin aprobarea Ofertei de servicii media audiovizuale retransmise pentru: „OLVELTEL” SRL, fondatoarea studioului de televiziune prin cablu „OLVELTEL”; „BRAVOS-CONECT” SRL, fondatoarea studioului de televiziune prin cablu „BRAVOS-CONECT”, și „MAXIMARIN” SRL, fondatoarea studioului de televiziune prin cablu „TVC-TV”.
Consiliul Audiovizualului a retras, la solicitarea „TRUST TV” SRL, licența de emisie eliberată prin sistemul MMDS pentru studioul de televiziune „Trust TV”.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la Rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul