ȘEDINȚA PUBLICĂ A CCA DIN 28.05.2018

Mar ,Mai 29, 2018 - 08:32

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit pe data de 28 mai 2018 în ședință publică. 

În debutul ședinței, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoș Vicol, a salutat prezența în sală a unei delegații de la Consiliul Național de Televiziune și Radio din Ucraina, în frunte cu președintele Iuri Artiomenko. Din delegație fac parte: Uliana Feșiuc, vicepreședinte, și Serghei Costinski, membru, și Consulul Onorific al Republicii Moldova în regiunea Vinnița, Mykhailo Kunitskyy.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat scrisoarea dnei Larisa Pleșca, prin care informează Consiliul că postul de radio „Retro FM”, pe data de 25 aprilie 2018, ora: 08:30, a difuzat un buletin informativ în cadrul căruia prezentatoarea l-a citat pe analistul politic Oazu Nantoi, care la, rândul său, a utilizat cuvinte de exprimare necenzurate. CCA s-a autosesizat și a monitorizat respectivul buletin informativ. Datele raportului au atestat că „Retro FM” a încălcat art. 6 alin. (2) din Codul audiovizualului, art. 3 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 30 din 07.03.2013 cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației și art. 6 lit. b) din Decizia CCA nr. 98 din 19.07.2012 Cu privire la clasificarea programelor audiovizuale în scopul protecției copiilor.

În cadrul dezbaterilor publice, membrii CCA au menționat că, în cadrul buletinelor de știri, este inadmisibil utilizarea citatelor ce conțin limbaj licențios, fapt pentru care radiodifuzorul a fost sancționat cu amendă în valoare de 5000 de lei.

CCA a prelungit de drept licenţa de emisie pentru postul de televiziune „N4” și a retras, la solicitarea distribuitorilor de servicii audiovizuale, 3 autorizații de retransmisie.

Tot în cadrul ședinței, Consiliul Coordonator al Audiovizualului  a oferit aviz la proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative (pe segmentul dreptului de autor și drepturilor conexe).

La finalul ședinței, Iuri Artiomenko, președintele Consiliului Național de Televiziune și Radio din Ucraina, a mulțumit pentru primirea caldă și ospitalitate, menționând numărul mare de autorizații de retransmisie și licențe de emisie eliberate pentru piața audiovizuală din Ucraina – peste 1600. O problemă comună pentru ambele state este propaganda rusească prin intermediul posturilor de televiziune și radio. În Ucraina au fost interzise spre difuzare peste 80 de posturi de televiziune care contravin legislației ucrainene. Președintele Artiomenko mizează pe o colaborare constructivă între autorități prin efectuarea unor vizite de studiu, schimb de experiență și bune practici în domeniul audiovizualului.

În discuție au fost puse și alte chestiuni ce țin de activitatea curentă a radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii, informații detaliate găsiți pe cca.md, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul