Ședința publică a CCA din 26.03.2018

Lun ,Martie 26, 2018 - 16:15

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 26 martie 2018, în ședință publică. 

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat cererea dnei  Margarita Porețcaia, prin care informează Consiliul despre  calitatea necorespunzătoare a interpretării în limbaj mimico-gestual a buletinelor de știri difuzate de către postul de televiziune „Ren Moldova”. Astfel, dna Porețcaia menționează că pătratul cu imaginea interpretului este atât de mic, încât nu pot fi deslușite gesturile acestuia, mai mult ca atât, se creează impresia că în locul unui interpretator, în colțul ecranului este plasat un robot care gesticulează fără sens.

Rezultatele monitorizării au atestat că în cadrul edițiilor informative, în colțul drept al ecranului este plasat un pătrat de dimensiuni mici, în interiorul căruia gesticulează o figură de om. În scopul unei analize obiective, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a solicitat Asociației Surzilor din Republica Moldova, ca instituție competentă în acest domeniu,  să efectueze o expertizare a calității interpretării în limbaj mimico-gestual a buletinelor de știri difuzate de către postul de televiziune „Ren Moldova”. Grupul de experți de la Asociația Surzilor din Republica Moldova a comunicat următoarele: Pătratul cu fotografia interpretului din imagine este foarte mic; articulația mâinilor și buzelor nu corespunde cu textul informației vorbite; limbajul semnelor din imagine este totalmente neînțeles și diferă de limbajul semnelor vorbit pe teritoriul Republicii Moldova. Nici un expert  în limbajul semnelor nu a reușit să traducă cele expuse de persoana „interpret” din imagine”.

În cadrul dezbaterilor publice, președintele CCA, Dragoș Vicol, a declarat că o astfel de atitudine discriminatorie a „Ren Moldova” față de persoanele cu deficiențe de auz este inadmisibilă și, totodată, este regretabil acest simulacru de asigurare a accesibilității persoanelor cu dizabilităţi de auz sau vedere la serviciile media audiovizuale, în special la programele de actualități. Drept urmare, postul de televiziune „Ren Moldova” a fost amendat cu 5000 de lei.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului, la solicitarea „GRIRIMAR-TV” SRL, a retras  autorizația de retransmisie pentru studioul de televiziune „SC-TV” din satul Scorțeni, r-nul Criuleni, din motivul lipsei de activitate.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, CCA a aprobat „Concepția privind reflectarea campaniei electorale la alegerile locale noi ale primarilor în unele localități din data de 20 mai 2018 de către instituțiile audiovizualului din Republica Moldova”.

În discuție au fost puse și alte chestiuni ce țin de activitatea radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii, informații detaliate găsiți pe cca.md, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul