Ședința publică a CCA din 19.11.2018

Mar ,Noiembrie 20, 2018 - 08:26

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit la 19 noiembrie 2018, în ședință publică. 

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat demersul Ambasadei României în Republica Moldova și a acordat suportul la mediatizarea, cu titlu gratuit, la posturile de televiziune aflate sub jurisdicția Republicii Moldova a 6 spoturi video realizate în cadrul „Proiectului de comunicare pentru promovarea avantajelor concrete ale inițiativelor finanțate de România în Republica Moldova în ultimii ani, adresat cetățenilor din Republica Moldova”. Spoturile sunt dedicate proiectelor derulate la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Sala cu Orgă, Institutul Mamei și Copilului, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, Sistemul de Irigații de la Criuleni și SMURD Republica Moldova. La ședință a fost prezent și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, care a accentuat impactul social și de rezonanță al proiectelor derulare de Guvernul României în Republica Moldova.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a făcut bilanțul Concursului de selectare a proiectelor de programe audiovizuale în vederea acordării resurselor financiare pentru producerea programelor din Fondul de susținere a radiodifuzorilor, pentru anul 2018, anunțat prin Decizia nr. 24/166 din 28 septembrie 2018. La concurs au participat 14 radiodifuzori cu 16 proiecte de programe audiovizuale ce cuprind toate temele anunțate în concurs. În cadrul deliberărilor publice și a votării deschise, au fost declarate învingătoare în concurs 10 instituții media audiovizuale: „Busuioc TV” – pentru proiectul emisiunii „Cunoaște Moldova”, „Eco FM” – pentru proiectul emisiunii „Între Da și Nu”, „Albena” – pentru proiectul emisiunii „Redescoperă Moldova”, „NTS” – pentru proiectul emisiunii „Prin ochii călătorului”, „ITV” – pentru proiectul emisiunii „Moldova frumoasă”, „Love Radio” – pentru proiectul emisiunii „Păstrați iubirea”, „Gurinel TV” – pentru proiectul emisiunii „Sunt părinte și îmi pasă”, „Flor FM” – pentru proiectul emisiunii „Egalitate pentru toți”, „Romano Patrin FM” –  pentru proiectul emisiunii „Na dara” și „Flor TV” – pentru proiectul emisiunii „Familie sănătoasă, societate sănătoasă”.

Astfel, programele audiovizuale câștigătoare în concurs vor fi subtitrare în limba română sau prezentate în limbaj mimico-gestual, pentru a fi accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere și auz. Acestea vor fi libere spre audiție pentru diasporă. De asemenea, radiodifuzorii câștigători au obligația  de a realiza și a difuza programele audiovizuale în termen de 6 luni din momentul finanțării. La începutul și sfârșitul programelor audiovizuale câștigătoare în concurs, radiodifuzorii vor anunța că emisiunile sunt realizate cu suportul Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Fondul de susținere a radiodifuzorilor. Radiodifuzorii câștigători au obligația de a depune la CCA copia programelor realizate și difuzate în termen de 30 de zile după finalizarea proiectului, cu prezentarea descifrărilor programelor realizate, împreună cu documentele justificative cu privire la cheltuielile efectuate în vederea realizării proiectelor audiovizuale, conform Formularului nr. 2 și Formularului nr. 3 din Decizia CCA nr. 24/166 din 28 septembrie 2018. În cazul nerealizării și neprezentării în termen la CCA a programelor audiovizuale câștigătoare în concurs și a documentelor justificative, Beneficiarii restituie mijloacele financiare alocate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului și nu au dreptul să participe la următorul concurs de acest gen anunțat de CCA.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul