Ședința publică a CCA din 17.04.2018

Mie ,Aprilie 18, 2018 - 07:44

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit pe data de 17 aprilie 2018, în ședință publică. 

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat declarațiile  privind reflectarea campaniei electorale la alegerile locale noi ale primarilor în unele localități  din 20 mai 2018 de către instituțiile audiovizualului din Republica Moldova. Astfel, la Consiliul Coordonator al Audiovizualului au fost înregistrate  98 de declarații (TV – 50, Radio – 48) privind reflectarea campaniei electorale la alegerile locale noi ale primarilor în unele localități din 20 mai 2018.

40 de instituții audiovizuale au declarat că vor reflecta campania electorală, dintre care: 22 de posturi de televiziune și 18 posturi de radio, iar 58 de instituții audiovizuale au declarat că nu vor reflecta campania electorală la alegerile locale noi ale primarilor în unele localități din 20 mai 2018 (TV – 28, Radio – 30).

Nu au prezentat declarațiile privind reflectarea/nereflectarea campaniei electorale la alegerile locale noi ale primarilor în unele localități  din 20 mai 2018, 8 posturi de televiziune  și 6 posturi de radio.

Așadar, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat declarațiile a 40 de radiodifuzori care vor reflecta campania electorală:

Posturi TV: „Moldova-1”, „TV Elita”, „Euro TV”, „TVC 21”, „Busuioc TV”, „BTV”, „RU TV Moldova”, „Accent TV”, „Orhei  TV”, „ITV”, „Agro TV Moldova”, „NTV Moldova”, „Axial TV”, „Moldova-2”, „PRO TV CHIȘINĂU”, „TV8”, „Exclusiv TV”, „RTR Moldova”, „Jurnal TV”, „Ren Moldova”, „POPAS TV” și 10 TV.

Posturi de radio: „Radio Moldova”, „Radio Sport”, „Radio 21”, „Radio Poli Disc – Новое Радио”, „RADIO PLAI”, „Hit FM”, „Europa Plus Moldova”, „Jurnal FM”, „Radio.md”, „AQUARELLE-FM” ,„RETRO FM”, „Autoradio/Avtoradio”, „Pro 100 radio”, „Radio Chișinău”, „Radio Moldova Tineret”, „Național FM Cultural”, „Radio 7/ Радио 7”și Radio Alla.

În cadrul ședinței, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat formularele privind informația despre volumul de emisie electorală și difuzarea spoturilor de educație electorală și informare a alegătorilor.

Tot în cadrul ședinței, CCA a decis monitorizarea principalelor buletine informative ale posturilor de televiziune „Moldova 1”, „TV8”, „Accent TV”, „ITV”, „NTV Moldova”, „TVC 21”, „Exclusiv TV”, „Jurnal TV”, „Ren Moldova” și „RTR Moldova” la capitolul respectării legislației electorale (Codul electoral nr. 1381 din 21.11.1997, Codul audiovizual nr. 260-XVI din 27.07.2006, Concepția privind reflectarea campaniei electorale la alegerile locale noi ale primarilor în unele localități din data de 20 mai 2018 de către instituțiile audiovizualului din Republica Moldova și Decizia CCA nr. 16/101 din 21.07.2017), pe perioada campaniei electorale.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a susținut demersul Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și a recomandat mediatizarea, cu titlu gratuit, la posturile de radio și televiziune aflate sub jurisdicția Republicii Moldova a spotului de informare a populației privind avantajele numărului unic pentru apeluri de urgență 112. Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 va asigura un „ghișeu unic” pentru preluarea și gestionarea apelurilor de urgență, coordonarea și sincronizarea activităților serviciilor specializate de urgență (901, 902, 903), alertarea și implicarea simultană a acestora.

Cu unanimitate de voturi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat Raportul de activitate al Consiliului Coordonator al Audiovizualului în trimestrul I al anului 2018. Raportul va fi publicat pe pagina electronică a instituției.

În discuție au fost puse și alte chestiuni ce țin de activitatea radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii, informații detaliate găsiți pe cca.md, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul