Ședința publică a CCA din 05.04.2018

Joi ,Aprilie 05, 2018 - 13:09

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 05 aprilie 2018, în ședință publică. 

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a reperfectat 3 licențe de emisie, pentru: „Telesistem TV”, fondatoarea postului de televiziune „Accent TV”, prin excluderea din genul de activitate difuzarea serviciului de programe prin Multiplexul A, deoarece nu dispune de resursele financiare necesare pentru a onora obligațiunile legate de difuzarea programelor prin Multiplexul A; S.C. „LIBERADIO” SRL, prin schimbarea denumirii postului de radio din: „Radio Sport” în „Magic FM”; și „SERPICO MEDIA” SRL, prin  aprobarea Concepției generale a serviciului de programe pentru postul de radio „Naţional FM Cultural”.

CCA a prelungit de drept 5 licențe de emisie, pentru  posturile de radio „Drochia FM”, „EURONOVA FM”, „ART FM”, „Radio Pro-Mingir” și „Radio Soroca”, și, totodată, a reperfectat condițiile la autorizația de retransmisie pentru 7 distribuitori de servicii: pentru studiourile de televiziune prin cablu „Maria”, „S&P”, „UPLINK”, „TV-BOX”, „Art-TV”, „CTCT” și „Cortel”.

În cadrul ședinței, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat sesizarea Asociației Obștești Comunitatea pentru advocacy şi politici publice "WatchDog.md", în care se menționează că postul de televiziune „Prime”, la data de 01 martie 2018, ora 11:00, „a retransmis integral și în regim live programul „Ежегодное послание Президента РФ В. В. Путина Федеральному Собранию” de la postul Первый Канал. În cadrul dezbaterilor publice, președintele CCA, Dragoș Vicol, a menționat că postul TV „Prime” a încălcat flagrant art. 9 alin. (21) din Codul audiovizualului prin difuzarea mesajului anual al președintelui Federației Ruse, V. Putin, în cadrul căruia au fost proliferate mesaje cu caracter de supremație a Rusiei în raport cu alte state, de dezvoltare a unor arme strategice non-balistice împotriva cărora sistemul de apărare antirachetă devine inutil și, drept răspuns la agresiunea externă, Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare etc. Astfel, pentru a asigura securizarea spațiului informațional al țării, era imperios necesar ca postul de televiziune „Prime” să sisteze, dat fiind faptul că și durata programului a fost de aproximativ 2 ore, retransmisia acestei emisiuni. Pentru că a dat dovadă de nerespectare crasă a prevederilor art. 9, alin. (21) din Cod, care stipulează expres: „În vederea asigurării securității informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii transmisia programelor de televiziune şi radio cu conținut informativ,  informativ-analitic, militar și politic care  sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”, membrii CCA au sancționat postul de televiziune „Prime” cu amendă maximă – în valoare de 70 de mii de lei.

Consiliul a făcut bilanțul Concursului pentru utilizarea frecvențelor radio disponibile, anunțat prin Decizia CCA nr. 5/30 din 26 februarie 2018. La concurs, au depus dosarele 2 solicitanți:

I.                    Pentru utilizarea frecvenței 97,5 MHz –  or. Orhe

-          „Media Forum” SRL,  pentru postul de radio „Radio Orhei FM” (primul termen de activitate);

-          „Radio Vera” SRL, pentru postul de radio „Radio Vera” (primul termen de activitate).

II.                 Pentru utilizarea frecvenței 98,10 MHz – Șoldănești:

-          „Radio Vera” SRL, pentru postul de radio „Radio Vera” (primul termen de activitate).

III.              Pentru utilizarea frecvenței 71,66 MHz – Leova și 88,3 MHz – s. Pănășești (r-nul Strășeni) nu a fost depus niciun dosar.

Urmare a dezbaterilor publice, CCA a declarat învingătoare pentru frecvența 97,5 MHz –  or. Orhei postul de radio „Radio Orhei FM”. Frecvențele 98,10 MHz – Șoldănești și 71,66 MHz – Leova și 88,3 MHz – s. Pănășești (r-nul Strășeni) vor fi anunțate repetat în concurs.

CCA a susținut demersul Serviciului Fiscal de Stat, în vederea promovării campaniei de popularizare, informare și combatere a fenomenului muncii la negru cu genericul „Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate drepturile!”, și a recomandat mediatizarea, cu titlu gratuit, la posturile de radio și televiziune aflate sub jurisdicția Republicii Moldova a 4 spoturi sociale privind contracararea cazurilor de achitare a salariului în plic și a muncii la negru.

În discuție au fost puse și alte chestiuni ce țin de activitatea curentă a radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii, informații detaliate găsiți pe cca.md, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul