ȘEDINȚA PUBLICĂ A CA DIN 30.01.2020

Vin ,Ianuarie 31, 2020 - 19:29
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit, pe data de 30 ianuarie 2020, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării posturilor de televiziune ,,Primul în Moldova”, ,,Ren Moldova” și ,,RTR Moldova”, urmare a sesizării Asociației Comunitatea ,,WatchDog.MD”, prin care ultimii atenționează asupra faptului că la data de 31 decembrie 2019, ora 22:55, mai multe posturi de televiziune, printre care și posturile enumerate mai sus, au difuzat, în direct, adresarea de Revelion a Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Astfel, petiționarul menționează că situația constatată denotă încălcarea prevederilor art. 17 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale privind protejarea spațiului audiovizual național și solicită aplicarea sancțiunii prevăzută de legislația în vigoare. În cadrul dezbaterilor publice, membrii CA au menționat că mesajul de felicitare rostit de președintele Federației Ruse nu cade sub incidența art. 17 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale deoarece nu conține nici un fel de mesaj cu substrat militarist sau care ar incita la ură, nici elemente de propagandă sau manipulare a opiniei publice, ci este un mesaj de felicitare, un bilanț la trecerea dintre ani, o stare de spirit în perioada sărbătorilor de iarnă, astfel, membrii Consiliului Audiovizualului au respins sesizarea parvenită din partea Asociației Comunitatea ,,WatchDog.MD”.
Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării posturilor de televiziune ,,RTR Moldova” și ,,ITV”, urmare a autosesizării membrilor CA, Tatiana Buraga și Iulian Roșca, la capitolul respectării prevederilor art. 19 alin.(4) din Codul serviciilor media audiovizuale.
Tot оn cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a decis monitorizarea furnizorilor de servicii media naționali la capitolul reflectării campaniei electorale la alegerile parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr.38, municipiul Hâncești, din 15 martie 2020, pe perioada 15 februarie – 15 martie 2020.
Totodată, Consiliul a dispus monitorizarea furnizorilor de servicii media de televiziune la capitolul modului de respectare a prevederilor art. 4 alin. (3) și alin. (7) din Codul serviciilor media audiovizuale privind programele audiovizuale locale.
  Consiliul Audiovizualului a anunțat Concursul pentru utilizarea frecvențelor radio disponibile și rămase disponibile cu următorii parametri: 87,8 MHz – Căușeni; 89,5 MHz – Edineț; 90,3 MHz – Rezina; 90,4 MHz – Vadul lui Vodă; 90,5 MHz – Bălți; 91,0 MHz – Bălți; 92,0 MHz – Bălți; 92,3 MHz – Ungheni; 92,6 MHz – Cahul; 94,7 MHz – Varnița; 104,1 MHz – Cărpineni; 104,7 MHz – Cahul; 107,5 MHz – Baurci; 107,6 MHz – Hâncești; 71,66 MHz – Leova; 88,3 MHz – s. Pănășești (r-nul Strășeni); 98,10 MHz – Șoldănești; 99,1 MHz – Șoldănești; 94,3 MHz – Edineț.
Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a aprobat declarațiile privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 în circumscripția electorală uninominală nr. 38, mun. Hâncești, ale următorilor furnizori de servicii media: ,,Moldova 1”, ,,Jurnal TV”, ,,Radio Moldova” și Jurnal FM”.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a reperfectat Condițiile la Autorizația de retransmisiune, prin aprobarea Ofertei de servicii media audiovizuale retransmise, pentru următorii distribuitori de servicii media: „TV-BOX” SRL, fondatoarea studioului de televiziune prin cablu „TV-BOX”; „SPECTRAL GRUP” SRL, pentru studioul de televiziune prin cablu „Extra TV”, și „CAGHET-PLUS” SRL, pentru studioul de televiziune prin cablu „MARIA”.
CA a susținut demersul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și a recomandat furnizorilor de servicii media audiovizuale aflați în jurisdicția Republicii Moldova difuzarea, cu titlu gratuit, a spotului de informare a cetățenilor privind componenta de grant: ,,Managementul apelor оn contextul schimbгrilor climatice și dezvoltarea infrastructurii”.
Cu unanimitate de voturi, Consiliul Audiovizualului a aprobat Raportul cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului în trimestrul IV al anului 2019, care va fi publicat pe pagina web a instituției.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul