ȘEDINȚA PUBLICĂ A CA DIN 15.11.2019

Vin ,Noiembrie 15, 2019 - 17:07
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 15 noiembrie 2019, în ședință publică.
În debutul ședinței, membra Consiliului Audiovizualului, Olga Guțuțui, și-a prezentat demisia.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune ,,BTV”, urmare a sesizării parvenite, la data de 24 octombrie 2019, din partea dlui Aleksandr Nesterovschii. Urmare a analizei calitative s-au atestat că Alexandr Nesterovschii nu este vizat direct în subiectul supus monitorizării și dat fiind faptul că în municipiul Bălți, primarul a fost ales din primul tur de scrutin, la 20 octombrie 2019, respectiv, după această dată dl Nesterovschii nu mai are statut de candidat electoral, motiv din care cererea dreptului la replică nu poate fi realizată în condițiile art. 69 alin. (6) din Codul Electoral.
Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatelor monitorizării unor furnizori de servicii media, urmare a sesizărilor parvenite din partea Asociației Surzilor din Republica Moldova și Alianța INFONET, prin care informează că posturile de televiziune „Prime”, „Canal 2”, „Canal 3”, „CTC” și ”Familia Domashniy” au sistat accesul persoanelor cu deficiență de auz  la buletinele informative în perioada sărbătorii Zilei Internaționale a Surzilor și a campaniei electorale la alegerile parlamentare noi în circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, 33, 48 și 50 și alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Rezultatele  monitorizării posturilor de televiziune „CTC Mega” și „Familia Domashniy” au atestat că posturile de televiziune „CTC Mega” (ora de difuzare a buletinului informativ: 21:00) și  „Familia Damashniy” (ora de difuzare a buletinului informativ: 21:30) au asigurat accesul persoanelor cu deficiențe de auz în cadrul unui program audiovizual de știri prin titrare sincron. Totodată, postul de televiziune „Canal 3”, începând cu data de 14 octombrie 2019, a sistat accesul  persoanelor cu deficiențe de auz în cadrul programelor audiovizuale de știri, fapt pentru care a fost avertizat public. Totodată, posturile de televiziune „Prime” și „Canal 2” au fost supuse monitorizării la capitolul respectării prevederilor legislației cu privire la protecția persoanelor cu dizabilități pe întreaga perioadă a campaniei la alegerile parlamentare noi în circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, 33, 48 și 50 și alegerile locale generale din 20 octombrie 2019, inclusiv și în perioada turului II al alegerile locale generale. Rezultatele monitorizării au atestat că începând cu 14 octombrie 2019, posturile de televiziune „Prime” și „Canal 2” au sistat interpretarea în limbaj mimico-gestual a buletinelor informative, fapt pentru care au fost avertizate public, iar pentru încălcări repetate au fost sancționate cu amendă în mărime de 5.000 de lei. 
În cadrul ședinței, CA a desfășurat bilanțul Concursului pentru suplinirea capacității rămase disponibile (2 sloturi) a Multiplexului A, anunțat prin Decizia CA nr. 45/153 din 30.09.2019. Astfel, urmare a dezbaterilor publice și în conformitate cu rezultatele votării deschise un slot a fost atribuit postului de televiziune „TV8”, iar cel de-al doilea – postului „CTC Mega”.
Consiliul Audiovizualului a desfășurat și bilanțul concursului pentru utilizarea frecvențelor radio disponibile și rămase disponibile, anunțat prin Decizia CA nr. 45/154 din 30 septembrie 2019. Frecvența 88,9 MHz – Ungheni a fost atribuită AO „Media-Grup MRIDIAN”,  pentru postul de radio „Eco FM”, celelalte frecvențe: 71,66 MHz – Leova; 88,3 MHz – s. Pănășești (r-nul Strășeni); 98,10 MHz – Șoldănești; 99,1 MHz – Șoldănești și 94,3 MHz – Edineț vor fi anunțate repetat în concurs.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul