Ședința publică a CA din 14.06.2019

Vin ,Iunie 14, 2019 - 16:08
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 14 iunie 2019, în ședință publică.  
În debutul ședinței, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a făcut următoarea declarație: „În primul rând, am o rugăminte către toți politicienii, către organele de stat care sunt implicate în organizarea a tot felul de manifestări cu diversă tentă. Este vorba de faptul că, mai ales în aceste zile deosebit de încordate, accesul reprezentanților mass-media trebuie să fie unul absolut liber, să li se permită să-și exercite meseria în conformitate cu prevederile legale, cu deontologia profesională și cu toate actele internaționale la care Republica Moldova este parte. Este foarte important ca reprezentanților furnizorilor de servicii media audiovizuale să le fie asigurat accesul liber, să nu fie bruscați, să nu le fie create impedimente artificiale, astfel încât aceștia să se poată afla în epicentrul evenimentelor și să le reflecte în corespundere cu normele etice și deontologice.
Pe de altă parte, vreau să fac un apel și către reprezentanții mass-media ca aceștia să reflecte evenimentele la care participă, chiar dacă sunt opinii în contradictoriu, în opoziție, să facă acest lucru în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media audiovizuale, ale deciziilor CA și a legislației naționale, să prezinte echilibrat punctele de vedere divergente. Și mai ales, este foarte important ca aceste mesaje să vină pentru a ilustra și a aduce o anumită claritate din punct de vedere a ceea ce se întâmplă în societate. Este necesar ca mass-media să se plieze de partea populației, de partea celor care beneficiază de aceste informații.
Singurul interes al Consiliului Audiovizualului, în calitate de garant al respectării drepturilor jurnaliștilor, al interesului audiovizualului în țara noastră, să chemăm toate forțele politice, social-politice, toată lumea care participă în acest zile la diverse evenimente cu tentă social-politică să respecte statul de drept, astfel încât reprezentanții mass-media să poată reflecta echidistant, într-o manieră obiectivă tot ceea ce se întâmplă în țară. Din această cauză fac îndemn către toți reprezentanții mass-media și, în primul rând, cei care activează în sfera noastră de activitate – în domeniul audiovizualului, să prezinte punctele divergente, puncte care se află în opoziție cu maximă promptitudine, responsabilitate și într-o manieră echilibrată, fără a incita și a aduce prejudicii imaginii unei sau altei părți”.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a eliberat licență de emisie pentru postul de televiziune „Tezaur Folc”, cu format cultural-educațional, al cărui serviciu de programe urmează a fi difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii din țară.
Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a suspendat, la solicitarea „TV BĂLŢI” SRL,  licența de emisie a postului de televiziune „BTV”, pentru o perioadă de 2 luni. De asemenea, CA, la cererea „5 TV” SRL, a suspendat licența de emisie a studioului de televiziune prin sistemul MMDS „5 TV” SRL, pentru o perioadă de 2 luni, din motivul defectării comutatorului MMDS.
Consiliul Audiovizualului a recomandat furnizorilor de servicii media audiovizuale aflați în jurisdicția Republicii Moldova difuzarea, cu titlu gratuit: 1) a campaniei de informare a populației „Nu bloca resursele inutil”, care plasează ca temă principală apelurile non-urgente parvenite către Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 și 2) a unui spot care are ca scop informarea în masă a populației despre efectele negative ale plantei ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) asupra sănătății, care din septembrie 2018 a fost introdusă în lista plantelor interzise, ca fiind o plantă alergenică.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu  publicul