ȘEDINȚA PUBLICĂ A CA DIN 08.10.2019

Mie ,Octombrie 09, 2019 - 09:33
 
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit, pe data de 08 octombrie 2019, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat Raportul de monitorizare a modului de reflectare a campaniei electorale la alegerile parlamentare noi în circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, 33, 48 și 50 și alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 de către furnizorii naționali „Moldova 1”, „Moldova 2”, „Radio Moldova”, „Radio Moldova Tineret”, „Prime” și „Canal 2”, la capitolul respectării legislației electorale și audiovizuale, pentru perioada: 20-29 septembrie 2019.
Astfel, în conformitate cu prevederile art. 70 alin. 12 din Codul Electoral al Republicii Moldova și art. 75 alin. (4) lit. a) și art. 83 alin. (3) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, Consiliul Audiovizualului a efectuat monitorizarea tuturor programelor furnizorilor naționali de servicii media audiovizuale: „Moldova-1”, „Moldova-2”, „Radio Moldova”, „Radio Moldova Tineret”, „Prime” și „Canal 2”, pentru perioada: 20-29 septembrie 2019.
Rezultatele monitorizării au atestat că în perioada de referință, posturile de televiziune supuse monitorizării au difuzat în total 2662 de subiecte, dintre care în 1159 de subiecte a fost reflectată activitatea concurenților și candidaților electorali înscriși în cursa electorală pentru alegerile parlamentare noi în circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, 33, 48 și 50 și alegerile locale generale din 20 octombrie 2019.
Cele mai multe subiecte cu caracter social-politic  au fost difuzate de către posturile naționale de televiziune „Prime” și „Canal 2” (312 subiecte fiecare), urmate de către postul public de televiziune „Moldova-1” (251 de subiecte), postul public de radio „Radio Moldova” (180 de subiecte), postul public de televiziune „Moldova-2” (93 de subiecte) și postul public de radio „Radio Moldova Tineret” (11 subiecte).
În cadrul dezbaterilor publice, membrii Consiliului Audiovizualului au avut păreri împărțite referitor la monitorizarea programelor furnizorilor naționali de servicii media audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 70 alin. 12 din Codul Electoral. Totodată, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a declarat că la primul exercițiu de monitorizare a corectitudinii reflectării campaniei electorale de către furnizorii naționali, care gestionează frecvențele statale, Consiliul Audiovizualului nu va aplica sancțiuni pecuniare, ci va recomanda tuturor furnizorilor de servicii media audiovizuale să respecte cu strictețe prevederile legislației electorale și audiovizuale și să reflecte echidistant, echilibrat și corect campania electorală.
În cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat și a luat act de rezultatele monitorizării postului de televiziune „BTV”, urmare a  contestației dlui Alexandru Nesterovschii, concurent electoral pentru alegerile generale locale din 20.10.2019, și a demersului Comisiei Electorale Centrale.
Consiliul Audiovizualului a aprobat și Raportul privind volumul de emisie electorală (spoturi, dezbateri și materiale electorale difuzate în cadrul rubricilor special create pentru reflectarea campaniei electorale) și difuzarea spoturilor de educație electorală și informare a alegătorilor la alegerile parlamentare noi în circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, 33, 48 și 50 și alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 plasată de către furnizorii de servicii media în perioada  20-29 septembrie 2019.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul