ȘEDINȚA PUBLICĂ A CA DIN 02.11.2019

Sâm ,Noiembrie 02, 2019 - 18:56
 
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 02 noiembrie 2019, în ședință publică extraordinară.
În debutul ședinței, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a îndemnat posturile de televiziune și radio aflate sub jurisdicția Republicii Moldova ca în aceste două zile care preced data desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor, furnizorii de servicii media audiovizuale să dea dovadă de maximă responsabilitate, să respecte cu strictețe rigorile legislației audiovizuală, iar astăzi – de ziua tăcerii – să se abțină de la orice agitație electorală sau declarații politice, pentru a oferi opiniei publice posibilitatea de a se determina asupra votului din 03 noiembrie 2019.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat contestația Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.md”, în care se menționează că la data de 24 octombrie 2019, în cadrul buletinului de știri, postul de televiziune „Accent TV” a difuzat știrea cu titlu Țîrdea, despre atacurile lui Năstase la adresa șefului statului: considerați că acționați bărbătește?” cu referire  la adresarea deputatului Bogdan Țîrdea către Andrei Năstase, candidatul Blocului „ACUM” pentru funcția de primar general al capitalei. Petiționarul susține că în mesajul lui Bogdan Țîrdea au fost menționate mai multe acuzații la adresa lui Andrei Năstase, fără a fi prezentată poziția acestuia, invocând, astfel, încălcări de la prevederile art. 13 alin. (6) lit. a) și alin. (7) din Codul serviciilor media audiovizuale.
Consiliul Audiovizualului a monitorizat respectivul subiect, iar rezultatele monitorizării au atestat că în reportaj este citată adresarea  analistului politic, Bogdan Țîrdea către candidatului ACUM la funcția de primar al mun. Chișinău, Andrei Năstase, ca urmare a unor acuzații aduse de către acesta în adresa PSRM și a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.
De asemenea, CA a monitorizat suplimentar și subiectul prezentat de către „TELESISTEM TV” SRL, fondatoarea postului de televiziune „Accent TV”, urmare a solicitării poziției prin scrisoarea din 02 noiembrie 2019. Datele monitorizării au atestat că la data de 01 noiembrie 2019, furnizorul de servicii media a difuzat, pe pagina sa oficială, în cadrul rubricii „Alegeri locale generale 2019”,  un subiect cu titlul: „Adresare fără răspuns”, urmare a materialului jurnalistic din data de 24 octombrie 2019, în care se afirmă că „jurnaliștii au încercat să-l contacteze pe Andrei Năstase pentru a comenta declarațiile, dar toate  încercările echipei noastre au fost în zadar. Apelurile telefonice către candidatul Blocului ACUM au fost ignorate sau întrerupte, iar mesajele SMS, precum și cele de pe rețelele de socializare au rămas fără răspuns. Singurul răspuns care l-am obținut a fost: „Mulțumesc pentru mesaj. Încerc să reacționez cât mai rapid. Voi veni cât de curând cu un răspuns”. Totodată, „Accent TV” precizează că având în vedere că legea interzice publicarea materialelor cu tentă electorală în ziua tăcerii și, respectiv, ziua alegerilor, postul nu va putea publica răspunsul lui Andrei Năstase în zilele menționate, astfel rămâne după candidatul Blocului ACUM dreptul la replică.
În cadrul dezbaterilor publice, membrii CA au decis să respingă contestația Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.md” dat fiind faptul că argumentele invocate în contestație nu au întrunit componentele art. 13 alin. (6) lit. a) și alin. (7) din Codul serviciilor media audiovizuale.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul