Declaratia organizatiilor mass-media privind retragerea licentei de emisie a postului de televiziune "NIT"

Lun ,Aprilie 09, 2012 - 16:14

        

09.04.2012 / Organizatiile neguvernamentale de media regreta sanctionarea dura de catre Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) postului de televiziune „NIT” la 5 aprilie 2012. Decizia de a retrage licenta postulul de televiziune a fost votata cu o majoritate de voturi ca rezultat al incalcarii repetate a mai multor prevederi legale, inclusiv nerespectarea principiului pluralismului de opinie in cadrul buletinelor de stiri. La 6 aprilie 2012, printr-un comunicat de presa, postul de televiziune „NIT” a anuntat ca transmiterea acestuia atat prin cablu, cat si prin eter a fost oprita de catre I.S. „Radiocomunicatii” care se subordoneaza Ministerului Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor.

Nu avem temeiuri de a califica decizia CCA drept una ilegală, deoarece postul de televiziune privat NIT are carenţe serioase în respectarea Codului Audiovizualului, buletinele de ştiri nu reflectă echilibrat şi nepărtinitor evenimentele şi nu asigură pluralismul de opinie, iar în unele cazuri materialele puse pe post incită la ură. Aceste derogări de la normele legale şi deontologice au fost semnalate în repetate rânduri de rapoartele tematice ale organizaţiilor neguvernamentale din domeniul mass-media, iar CCA i-a aplicat anterior postului „NIT” mai multe sancţiuni pentru aceste încălcări.

Dispariția oricărui canal mediatic întotdeauna este un lucru nedorit, pentru că faptul semnifică o îngustare a pluralismului si diversității de opinii. Solicităm CCA să utilizeze aceleaşi standarde de apreciere şi să-i trateze egal pe toţi radiodifuzorii, sancţionându-i conform legii pe acei radiodifuzori care nu asigură pluralismul de opinie în ştiri. Punctul de vedere al opoziţiei politice trebuie să fie reflectat cu regularitate în buletinele de ştiri, iar CCA trebuie să supravegheze ca radiodifuzorul public şi radiodifuzorii privaţi să asigure respectarea principiilor echilibrului, echidistanţei şi obiectivităţii, aşa cum prevede Codul Audiovizualului.

Declaraţia este deschisa spre subsemnare şi altor organizaţii neguvernamentale a societăţii civile.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Investigatii Jurnalistice 
Access-Info
Comitetul pentru Libertatea presei  
Coaliţia Civica pentru Alegeri Libere şi Corecte

Sursa:http://www.ijc.md