CA inițiază consultări publice referitor la clasificarea furnizorilor de servicii media audiovizuale

23.02.2022

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale inițiază din 23 februarie 2022 consultări publice pentru aprobarea proiectului de decizie referitor la clasificarea furnizorilor de servicii media audiovizuale (în anexă).

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 1 din Codul serviciilor media audiovizuale, furnizorii de servicii media aflați în jurisdicția Republicii Moldova sunt clasificați în 3 (trei) categorii: furnizori naționali de servicii media; furnizori regionali de servicii media; furnizori locali de servicii media.

Furnizorul național de servicii media este definit ca furnizor ale cărui servicii media audiovizuale liniare se adresează populației la nivel național și pot fi recepționate de cel puțin 2/3 din populația Republicii Moldova.

Furnizorul regional de servicii media este definit ca furnizor ale cărui servicii media audiovizuale liniare se adresează populației la nivel regional și pot fi recepționate de cel puțin 1/3 din populația Republicii Moldova.

Furnizorul local de servicii media este definit ca furnizor ale cărui servicii media audiovizuale liniare se adresează populației la nivel local și pot fi recepționate de mai puțin de 1/3 din populația Republicii Moldova.

Clasificarea respectivă se impune în scopul asigurării realizării prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale cu privire la măsurarea cotei de audiență a serviciilor media audiovizuale, precum și celor ce statuează transmisiunea programelor audiovizuale locale în cadrul serviciilor media audiovizuale.

Ținând cont de faptul că atribuirea furnizorilor la una din categoriile clasificate este determinată de întrunirea cumulativă a două condiții: 1) numărul populației care poate recepționa serviciile furnizorului și 2) la ce nivel se adresează serviciile media ale acestuia, Consiliul Audiovizualului își rezervă dreptul de a decide atribuirea furnizorilor la una din categoriile clasificate, în baza informațiilor oficiale deținute, ale Biroului Național de Statistică (numărul populației în baza recensământului din 2014), informațiilor recepționate de la I.P. „Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio” (indicarea ariei de acoperire pe localități a frecvențelor radio).

În cazul în care unul din cele două criterii nu corespunde generic pentru una din categoriile clasificate, determinarea categoriei furnizorului se va decide în baza criteriului minim care este întrunit de către acesta (ex în cazul în care potrivit criteriului 1 „populația care poate recepționa serviciul furnizorului” este calificat ca local, iar potrivit criteriului 2 ”la ce nivel se adresează serviciile media” este calificat ca național, criteriul final de clasificare a furnizorului este criteriul minim și anume local).

Astfel, la stabilirea criteriului „populația care poate recepționa serviciul furnizorului” s-a luat în calcul informația cu privire la rețeaua de comunicații electronice folosită pentru furnizarea serviciului media audiovizual.

• În cazul în care serviciul media audiovizual este furnizat prin intermediul Multiplexului național A și Satelit – atunci serviciul media audiovizual poate fi recepționat de cel puțin 2/3 din populația Republicii Moldova.

• În cazul când serviciul media audiovizual este furnizat doar prin intermediul distribuitorilor de servicii media – numărul populației care poate recepționa serviciul media audiovizual depinde de numărul populației din localitățile unde își desfășoară activitatea distribuitorii de servicii media prin intermediul cărora este furnizat serviciul media audiovizual.

În acest sens, este de menționat că SA „Moldtelecom” își desfășoară activitatea de distribuție a serviciilor media audiovizuale pe întreg teritoriul Republici Moldova cu mici excepții. Astfel, furnizorii de servicii media audiovizuale care sunt retransmiși de SA „Moldtelecom” pot fi recepționați de cel puțin 2/3 din populația Republicii Moldova.

Totodată, este de menționat că, în cazul în care criteriul „populația care poate recepționa serviciul furnizorului” este local, atunci este inoportună stabilirea la ce nivel se adresează serviciile media, deoarece criteriul final de clasificare va fi local, indiferent dacă serviciile acestuia se adresează la nivel local, regional sau național.
La stabilirea criteriului „la ce nivel se adresează serviciile media” au fost analizate structura serviciului media audiovizual, genul programelor locale/achiziționate și grila de emisie a fiecărui furnizor în parte. Astfel, în funcție de genericul programelor difuzate, problemele abordate în cadrul programelor de dezbateri, invitații în cadrul programelor, a fost stabilit la ce nivel se adresează serviciile media audiovizuale.

În acest context, Consiliul Audiovizualului va recepționa, până la data de 10 martie 2022, la adresa electronică [email protected],  propunerile cu privire la aprobarea proiectului de decizie referitor la clasificarea furnizorilor de servicii media audiovizuale.