Comunicat de presă

Mar ,Noiembrie 12, 2019 - 16:46

 

Membrii Consiliului Audiovizualului, Lidia Viziru și Iulian Roșca, împreună cu șefa Direcției Generale Licențiere, Autorizare și Monitorizare, Lilia Guțu, au avut astăzi, 12 noiembrie 2019, o întrevedere cu Doina Gradea, președinte director general al Societății Române de Televiziune, însoțită de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, de Cristina Leorenț, director al TVR Internațional, și Liviu Fetter, administrator al filialei TVR în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, Doina Gradea, președinte director general al SRTV, a declarat că solicitarea vizitei a venit ca urmare a anunțării de către Consiliul Audiovizualului în concurs, în regim de urgență, a celor două frecvențe naționale analogice: „Am avut multe discuții despre o frecvență pe care televiziunea română este interesată pentru a ajunge în casele tuturor cetățenilor din Republica Moldova. În momentul de față nu suntem în casele tuturor, chiar dacă suntem prin cablu, în regim de must carry și prin Multiplexul A, există zone întregi unde nu există acoperire. Am dovedit, de-a lungul existenței noastre, că suntem un post extrem de echidistant, profesionist, tot timpul am îmbunătățit calitatea grilei de programe și ne gândim și pe viitor să facem multe investiții. Este investiția statului român, extrem de importantă în termen de buget alocat de la bugetul statului român, dar și în termen de programe pe care le oferim telespectatorilor din Republica Moldova. Am luat act de decizia CA de scoatere la concurs și membrii Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune au decis în unanimitate să participăm la concurs, înțelegând să respectăm legislația audiovizuală. Avem planuri de viitor extrem de serioase: de creștere a numărului de ore care vor fi produse local, de programe produse de jurnaliștii noștri cât mai diverse, care să răspundă așteptărilor telespectatorilor din Republica Moldova”.

Lidia Viziru, membra Consiliului Audiovizualului, le-a mulțumit pentru vizita întreprinsă, menționând că „Ministerul Economiei și Infrastructurii a decis ca Consiliul Audiovizualului să anunțe, în regim de urgență, în concurs rețelele statale II și III, pentru a nu prejudicia statul în această perioadă – până la 01 martie 2020, termenul-limită de trecere la televiziunea digitală. Termenul de trecere la TV digitală a fost decalat deja de două ori, astfel, Consiliul Audiovizualului speră ca acest termen să nu fie amânat și țara noastră să treacă la televiziunea digitală. Dacă legiuitorul va considera ca acest termen să fie decalat, atunci câștigătorii acestor frecvențe vor avea de câștigat, fiindcă termenul de utilizare a acestora va fi prelungit. La concursul pentru obținerea acestor frecvențe statale pot să participe absolut toți furnizorii de servicii media aflați sub jurisdicția Republicii Moldova, inclusiv TVR Moldova, care pot financiar să acopere cheltuielile de întreținere a rețelelor statale. Desigur că prioritate vor avea posturile de televiziune care, conform legislației, fac produs autohton calitativ și care respectă legislația națională. Actele pe care trebuie să le depună solicitanții pentru a participa la concurs sunt identice cu cele pentru eliberarea unei licențe de emisie. Dosarul va putea fi depus la Consiliul Audiovizualului după publicarea deciziei în Monitorul Oficial al RM, pe parcursul a 30 de zile. Conform procedurii, după ultima zi de depunere a dosarelor în decurs de 20 de zile, CA va desfășura bilanțul concursului și va selecta câștigătorii acestor două rețele statale”.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul