Lun ,Septembrie 30, 2019 - 11:06

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, împreună cu membra CA, Tatiana Buraga, și șefa Direcției Generale Licențiere, Autorizare și Monitorizare, Lilia Guțu, a avut, pe data de 26 septembrie 2019, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii.
Excelența Sa Masanobu Yoshii a vorbit de asistența pe care o acordă Guvernul Japoniei pentru Republica Moldova prin numeroasele proiecte pe care le implementează anual în domeniile: cultural, economic, social, agricultură etc. Totodată, diplomatul japonez s-a interesat de nivelul sunetului în serviciile de programe, menționând că în Japonia, care a adoptat cele mai avansate tehnologii, posturile de televiziune și radio își monitorizează și își ajustează singure programele la nivelul optim de percepție. De asemenea, Ambasadorul Japoniei a abordat chestiuni vizând securizarea spațiului informațional al țării noastre și perspectivele menținerii acestei prevederi în actualul Cod al serviciilor media audiovizuale.
La rândul său, președintele CA, Dragoș Vicol, apreciat și a exprimat gratitudine Excelenței Sale Masanobu Yoshii pentru limba română pe care o vorbește fluent și corect. Dragoș Vicol a vorbit despre activitatea Consiliului Audiovizualului, afirmând că cea mai importată fiind supravegherea pieței mass-media pe domeniul televiziunii și radio. În prezent, autoritatea de reglementare este implicată în procesul de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare noi și alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Președintele CA a reiterat faptul că Japonia este una dintre cele mai dezvoltate țări în ceea ce vizează produsul televizat, mai ales din punctul de vedere al tehnologizării: calitatea  imaginii, a sunetului, digitalizarea, precum și alte componente și elemente TV. Din acest considerent, Consiliul Audiovizualului este interesat în stabilirea unei relații de colaborare cu instituția omoloagă de la Tokyo, Dragoș Vicol menționând aspecte importante privind transferul tehnologic în sfera audiovizualului, luând în considerație nivelul avansat al tehnologiilor și echipamentelor moderne.
La final, Excelența Sa a mulțumit pentru întrevederea avută și a declarat că va depune eforturi pentru a crea o sinergie constructivă între Consiliul Audiovizualului și instituția omoloagă din țara sa sau cu un post de televiziune public din Japonia.