Comunicat de presă

Vin ,Noiembrie 13, 2015 - 14:37

CCA: Posturile TV trebuie să conştientizeze rolul enorm pe care îl au în formarea opiniei publice şi să prezinte publicului informaţia în mod pluralist

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 13 noiembrie 2015, în şedinţă publică. Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat Raportul de monitorizarea a principalelor ediţii de ştiri cu privire la subiectele ce vizează direct sau indirect protestul organizat de Platforma Civică ”Demnitate şi Adevăr” (DA), dar şi alte proteste similare, la posturile de televiziune ”Moldova-1”, ”Prime”, ”Canal 3”, ”Canal 2”, ”Publika TV”, ”TV 7”, ”Accent TV”, ”PRO TV CHIŞINĂU”, ”Jurnal TV”, ”N 4”, ”Realitatea TV”, ”Ren Moldova”, ”Euro TV” şi ”RTR Moldova”, pentru perioada 06-27 septembrie 2015.

În perioada de raport, posturile de televiziune supuse monitorizării au difuzat 506 subiecte ce au vizat  direct sau indirect protestele organizate de Platforma Civică ”Demnitate şi Adevăr” (DA) şi 46 de subiecte ce au vizat protestele organizate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova–Partidul Nostru (PSRM–PN).

Cele mai multe subiecte care au reflectat protestele organizate de Platforma Civică ”Demnitate şi Adevăr” (DA) a difuzat postul de televiziune ”Jurnal TV” (139), urmat de postul ”Accent TV” (81) şi ”PRO TV CHIȘINĂU” (48). Postul public de televiziune ”Moldova-1 a difuzat 40 de subiecte, ”TV 7” – 33 de subiecte, ”Realitatea TV” – 28 de subiecte, ”N 4” – 26 de subiecte şi ”Canal 3” – 23 de subiecte. Cu acelaşi număr de 21 de subiecte s-au evidenţiat posturile de televiziune ”Publika TV” şi ”Canal 2”. Postul de televiziune ”Prime” a prezentat 20 de subiecte, ”RTR Moldova” – 14 subiecte, şi ”Ren Moldova” – 12 subiecte.

De asemenea, cele mai multe subiecte care au reflectat protestele organizate de PSRM–PN a difuzat postul de televiziune ”Accent TV” (16), urmat de postul public de televiziune ”Moldova-1”, cu 5 subiecte. Posturile de televiziune ”Prime”, ”PRO TV CHIȘINĂU” şi ”Jurnal TV” au difuzat cîte 4 subiecte fiecare. ”Canal 3” a difuzat 3 subiecte, iar posturile de televiziune ”Publika TV”, ”RTR Moldova” şi ”Realitatea TV” au difuzat cîte 2 subiecte fiecare. Cîte un subiect au difuzat posturile de televiziune ”TV 7”, ”Canal 2” ,”N 4” şi ”Ren Moldova”.

Din punct de vedere al relevanţei, subiectele ce vizează tematica protestelor organizate atît de Platforma Civică ”Demnitate şi Adevăr” (DA), cît şi de PSRM şi PN au fost plasate în cadrul buletinelor informative, în marea majoritate, pe primele 5 poziţii.

În cadrul dezbaterilor publice, membrii CCA au menţionat că un factor benefic atestat de raportul de monitorizare este reflectarea masivă de către instituţiile mass-media audiovizuale a protestelor organizate de Platforma Civică ”Demnitate şi Adevăr” (DA) şi de PSRM şi PN.

Astfel, postul public de televiziune ”Moldova-1”, dar şi posturile ”PRO TV CHIȘINĂU”, ”TV 7” şi ”Accent TV” au asigurat diversitate şi pluralism de opinie în buletinele de ştiri, oferind timp de antenă suficient pentru a reflecta evenimentele din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi cele din faţa Parlamentului Republicii Moldova.

Totodată, membrii CCA s-au arătat alarmaţi că unele posturi TV nu respectă principiile de informare din mai multe surse în cazul subiectelor conflictuale, încălcînd, în acest mod, prevederile articolului 7 din Codul audiovizualului. Cele mai grave derogări au fost atestate la posturile ”Publika TV” şi ”Jurnal TV”. Aşadar, la ”Publika TV” din cele 4 subiecte conflictuale, 3 nu au conţinut poziţia părţii implicate, iar la ”Jurnal TV” din cele 17 subiecte conflictuale, în 8 nu a fost prezentată poziţia părţilor implicate, fapt pentru care CCA a sancţionat posturile respective.

Membrii CCA au făcut un apel la adresa posturilor de televiziune aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova, ca acestea să conştientizeze rolul enorm pe care îl are mass-media audiovizuală în formarea opiniei publice şi să prezinte publicului informaţia în mod pluralist, să reflecte corect şi echilibrat în programele de ştiri şi de actualităţi toate evenimentele care se produc în societate.

Serviciul Comunicare şi relaţii cu publicul