CCA ȘI COE AU ORGANIZAT UN SEMINAR CU TEMATICĂ ELECTORALĂ PENTRU RADIODIFUZORI

Vin ,Septembrie 23, 2016 - 16:58

Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în colaborare şi cu suportul Consiliului Europei, a organizat astăzi, 23 septembrie 2016, un seminar pentru radiodifuzorii din Republica Moldova cu genericul „REFLECTAREA CAMPANIEI ELECTORALE PENTRU ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN 30 OCTOMBRIE 2016”.

La seminar au participat reprezentanţi ai CoE, CCA, CEC, un expert internaţional în domeniul electoral, mai mulţi experţi naţionali și radiodifuzori.

Prezent la eveniment, Dinu Ciocan, președinte CCA, a menționat că: ”În  campania electorală la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016, Consiliul Coordonator al Audiovizualului are o misiune importantă și responsabilă: să asigure reflectarea echitabilă, echidistantă și imparțială a campaniei electorale de către instituţiile audiovizualului din Republica Moldova. În acest sens, CCA le solicită radiodifuzorilor ca la reflectarea alegerilor prezidențiale să ţină cont şi să respecte întocmai prevederile Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 de către instituţiile audiovizualului din Republica Moldoa, aprobat de Comisia Electorală Centrală, contribuind, astfel, la desfășurarea unor alegeri libere și democratice în țara noastră”.

Rodica Sîrbu, reprezentantă CEC, a vorbit despre noile prevederi din Codul electoral și Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.

Expertul internațional, Ivan Godársky, s-a referit la practica internațională în ceea ce privește reflectarea campaniilor electorale și Metodologia de monitorizare – MEMO 98.

Lidia Viziru și Elena Crîșmaru, colaboratoare CCA, au expus modalitatea de prezentare a informației (rapoarte) cu privire la reflectarea campaniei electorale și protejarea pluralismului și diversității politice în cadrul serviciilor de programe ale radiodifuzorilor în cadrul alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

Xenia Siminciuc, reprezentantă a Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a abordat respectarea drepturilor omului în serviciile de programe audiovizuale în timpul campaniei electorale, în special protecția persoanelor cu dizabilități, subtitrarea și comunicarea mimico-gestuală.

Ian Feldman, reprezentantul Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, și Olga Nicolenco, traineră gender, UN Women, au discutat despre discursul de ură, discriminarea, egalitatea de gen etc.

Participanţii la seminar au avut posibilitatea să facă schimb de opinii, să discute principalele provocări atestate în perioada electorală şi să identifice soluţii pentru acestea.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul