CCA A APROBAT 69 DE DECLARAŢII PRIVIND REFLECTAREA CAMPANIEI ELECTORALE LA ALEGERILE LOCALE GENERALE DIN 14 IUNIE 2015

Joi ,Aprilie 30, 2015 - 15:14

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 30 aprilie, în şedinţă publică.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a aprobat 69 de declaraţii privind reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 14 iunie 2015 de către instituţiile audiovizualului din Republica Moldova, dintre care: 28 de posturi de radio şi 41 de posturi de televiziune.

Totodată, CCA a respins 17 declaraţii ca neconforme prevederilor Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale (9 posturi de radio şi 8 posturi de televiziune) atenţionîndu-le asupra necesităţii prezentării declaraţiilor în termen de 3 zile, pînă la data de 4 mai 2015.

În acelaşi timp, 19 radiodifuzori şi-au exprimat intenţia de a nu reflecta campania electorală:  „AICI TV”, ”TV Călăraşi”, ”Gurinel TV”, ”A Film”, „Nis TV”, „Triumf-TV”, „Zona M”, „Info Channel”, „Micul Samaritean”, „Super Radio”, „Cultura Divină”, ”KISS FM”, ”Datina FM”, ”Radio Chişinău”, „Triumf- FM”, ”Megapolis FM”,  „Radio Chişcăreni”, „Radio Zum” şi „Pro-Mingir”.

CCA atenţionează că în conformitate cu legislaţia naţională, radiodifuzorii locali şi regionali sunt obligaţi să reflecte campania electorală. Astfel, posturile „Super Radio”, „Cultura Divină”, ”KISS FM”, ”Radio Chişinău”, ”Megapolis FM”,  „Radio Zum” şi „Pro-Mingir”  urmează să prezinte la Consiliu, în termen de 3 zile,  declaraţii privind reflectarea campaniei electorale.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sancţionat cu avertizare publică 14 radiodifuzori care nu au prezentat, pînă la data de 24 aprilie, declaraţii privind reflectarea sau nereflectarea campaniei electorale: „TV-Găgăuzia”, „FLOR – TV”, ”SOR – TV”, ”Inter TV”, ”Gold TV”, „OTV”, „TV Rain”, ”Fishing&Hunting Channel”, „GRT FM”, „Univers FM”, „Plus FM”, „Radio Soroca”, „T.E.M.P.”, „Radio 7/Paдио 7”, şi le-a oferit termen de 3 zile pentru a prezenta declaraţiile.

Tot în cadrul şedinţei, ca urmare a autosesizării membrilor CCA, a fost pus în discuţie raportul cu privire la utilizarea unei noi sigle de către postul de televiziune ”Ren Moldova”. Datele monitorizării au atestat că postul de televiziune ”Ren Moldova” iese în emisie cu o siglă de identificare similară cu cea a postului de televiziune ”Рен ТВ” din Federaţia Rusă, care reprezintă panglica Sf. Gheorghe, care nu este aprobată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, fapt pentru care radiodifuzorul a fost avertizat public şi obligat să revină la sigla aprobată de Consiliu la data de 31 octombrie 2012.

La final, preşedintele CCA, Dinu Ciocan, a îndemnat reprezentanţii instituţiilor mass-media audiovizuale din Republica Moldova să reflecte corect, imparţial şi echidistant campania electorală.

Informaţia completă despre şedinţa publică de astăzi poate fi găsită pe pagina web a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, la rubrica Decizii curente.

Serviciul comunicare şi relaţii cu publicul